
Na czym głównie powinna opierać się nasza dieta jesienią, gdy chcemy dostarczyć organizmowi witamin i minerałów, by uniknąć przeziębień, ale też zależy nam na szczupłej sylwetce?
- Nasz sposób odżywiania się jesienią nie powinien specjalnie różnić się od całorocznego. W diecie nie może zabraknąć pełnoziarnistych przetworów zbożowych, nasion, roślin strączkowych, owoców i warzyw, chudego nabiału, a także ryb. Składniki pokarmowe szczególnie istotne dla właściwej pracy układu immunologicznego, a więc chroniące nas przed przeziębieniami, to witamina D oraz cynk. Witaminę D znajdziemy przede wszystkim w rybach, natomiast cynk występuje w orzechach, nasionach, pełnych ziarnach zbóż i owocach morza.
Czy sięgnąć po jakieś suplementy diety jesienią?
- Dobrze skomponowana dieta dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach, dlatego jeżeli w naszym jadłospisie niczego nie brakuje, nie ma potrzeby zażywania preparatów witaminowo-mineralnych ani pozostałych suplementów diety. Wyjątkiem są wegetarianie oraz pozostałe osoby nie jadające ryb.
Takie osoby powinny w okresie jesienno-zimowym rozważyć suplementację witaminy D. Jesienią rzadziej wystawiamy skórę na działanie promieni słonecznych, które są niezbędne aby organizm mógł tę witaminę wytwarzać samodzielnie, dlatego musimy dostarczać ją z dietą, a ryby są głównym jej źródłem.
Nie tylko na jesień polecam korzystanie z takiego kalendarza sezonowych owoców i warzyw - dobrze się nim kierować układając jadłospis na różne sezony, będziemy mieli pewność, że dostarczamy sobie tych najbardziej wartościowych produktów.
OdpowiedzUsuń