Ciastka owsiane dietetyczne, bez mąki i cukru
SKŁADNIKI:
1,5 szklanki gęstego musu jabłkowego
1 jajko
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1/2 szklanki otrębów pszennych
1/2 szklanki otrębów granulowanych (użyłam śliwkowych)
1 szklanka płatków owsianych górskich
3 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki płatków migdałowych
6 czubatych łyżek tartych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 3-4 łyżki stewii, cukru brzozowego, miodu
Umieść wszystkie suche składniki w misce i wymieszaj. Mus jabłkowy wymieszaj z oliwą, jajkiem i aromatem. Połącz zawartość obu naczyń i dokładnie wymieszaj.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj odrobinę otrębów pszennych lub mielonych migdałów. Ciasto można dosłodzić. Z ciasta, rękami moczonym w wodzie, formuj kulki o średnicy mniej więcej 5 cm.
Kulki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i spłaszczaj łyżką.
Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.
Sałatka owocowa
Owoce wystarczy:
- obrać - i tu uwaga - nie wszystkie, bo niektórych się po prostu nie da, ;)
- pokroić – tak żeby nikt nie miał problemu z jej jedzeniem,
- wymieszać – ostrożnie, żeby od razu nie wyszedł nam mus owocowy,
- chwilkę poczekać, aby smaki się „przegryzły”.
Ciasteczka przepyszne. Gorąco polecam :)
OdpowiedzUsuń